Notícies

Tintar, el verolar a la Terra Alta

b9b3a082-3395-4f95-bd16-ca115fc431ba

El diccionari defineix el verolar com el “començar a prendre un fruit verd el color que té quan és madur”. A la Terra Alta li’n diem tintar. I a finals de juliol, els raïms ja tinten a les vinyes de Cellers Tarroné. A aquesta entrada al bloc no li caldrien gaire paraules, perquè les fotografies parlen per elles mateixes. La primera fotografia és de raïms de garnatxa blanca i la que ve a continuació de garnatxa negra. L’estat sanitari del raïm és molt bo i el procés de maduració que ara comença s’allargarà entre 30 i 70 dies. Aleshores els ceps estaran a punt per a la verema.

La maduració de les varietats negres és evident amb el canvi de color de la pell del raïm (antocians). En el cas de les varietats blanques, la maduració no es percep tan visualment, sinó amb els carotenoides  i amb els tanins.  Bé, també els raïms es fan una mica més translúcids, però això passarà més endavant. Durant el tintat, més enllà del canvi de color, el substancial és el que passa a la polpa del raïm: augmenten els sucres i es redueix l’acidesa. Ho explica molt bé al seu bloc la sommelier Wine Folly. Si algú vol aprofundir més en aquesta qüestió, hi ha un estudi de la fisiologia de la maduració dels raïms que ella mateixa menciona i enllaça, que ens ha semblat interessant.

8bfdd0ef-4049-43da-96b2-589cb9e73ccf

Esperem que la climatologia de les properes setmanes sigui bondadosa a la Terra Alta i a totes les regions de vi del país, després de veure com les pedregades d’aquesta setmana han malmès molts arbres fruiters a les comarques de Ponent. Que no hi hagi cap terrabastall meteorològic i que la planta es pugui desenvolupar el més naturalment possible. A Cellers Tarroné ens esperen dies d’observació intensos a la vinya per anar seguint d’a prop la maduració de les diferents finques i parcel·les i avaluant i decidint quin serà el moment òptim per veremar, seguint el curs de la maduració fenòlica i l’alcohòlica. La primera es refereix a l’equilibri entre tanins i aromes, colors i sabors, mentre que la segona als sucres que conté el raïm.

El que passarà a partir d’ara s’entèn molt bé amb el gràfic de Wine Folly que compartim. El contrast tèrmic dia-nit que tenim a la DO Terra Alta ens ajudarà a regular el cicle de la planta i conseqüentment la qualitat del fruit. Esperem que en properes entrades mantinguem aquesta visió optimista de la verema de 2018 que esperem com cada any amb nervis però amb molta il·lusió. L’any passat us explicàvem al bloc com de contents havíem acabat la campanya, amb una qualitat excel·lent però amb una reducció important de producció. Confiem que aquest any els paràmetres siguin estables. Ho seguirem explicant.

 

www.cellerstarrone.com