Notícies

En defensa del paisatge terraltí

Els nostres vins son paisatge. I per això els productors de vi de la DO Terra Alta ens hem fotografiat buidant les nostres ampolles, perquè si el castiguen, el paisatge, si no ens deixen conservar-lo mentre el cultivem, perdrem la nostra manera de viure, que és cuidar la terra per fer vi.

Lo ferro no forma part del nostre horitzó

Volem més sarments al vent i no més pales volant

A la Terra Alta embotellem territori, no energia

Aquestes son algunes de les frases que els productors pronunciem al vídeo que ha promogut la DO Terra Alta. Hi participem diferents cellers, de forma coral, per dir prou a la massificacio eòlica, perquè el model energètic aprovat amenaça el paisatge i l’economia, hipoteca el nostre futur i el dels nostres fills. El vídeo porta per nom No hipotequem el nostre paisatge. Prou massificació eòlica a la Terra Alta i els productors coincidim a denunciar per enèsima vegada que la concentració de centrals eòliques a la coamrca té un impacte negatiu directe associat.

A la imatge de capçalera, llencem el vi de les nostres ampolles sobre la terra, la que avui ens permet cultivar ceps. Si no s’aturen els plans d’implantació eòlica previstos, serà inviable i incompatible fer vi a la Terra Alta, perquè els cultius i el turisme que volem impulsar, se’n ressentiran. La comarca de la Terra Alta té una extensió de 700 quilòmetres quadrats i 12.000 habitants, el 0,16% del total d’habitants de Catalunya. Actualment suporta el 25% del conjunt de l’energia eòlica que es genera a Catalunya. Hi ha 148 aerogeneradors en funcionament i de tirar endavant els plans energètics actuals, se n’instal·larien 96 més, de manera que la comarca produiria el 65% de l’energia del país.

Som defensors de les energies renovables, però la seva implantació s’ha de sustentar en l’equilibri territorial i no pot comprometre ni les vinyes ni el desenvolupament enoturístic d’una comarca.

Des de sempre però especialment en els últims anys a Cellers Tarroné hem apostat per la sostenibilitat i hem desenvolupat la nostra activitat agrària quotidiana amb cura i respecte per l’entorn natural. Perquè volem viure molts més anys amb i del paisatge. I llegar-lo en millors condicions que l’hem rebut a les generacions futures. Els nostres vins porten des de fa temps el segell de qualitat “Vins Ebrebiosfera“, després d’haver passat una auditoria de sostenibilitat del Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l’Ebre, COPETE. El distintiu no només certifica l’origen i els valors de sostenibilitat ambiental del territori, sinó també el compromís del nostre celler per preservar-lo i contribuir des de la viticultura a assegurar el patrimoni natural i paisatgístic de les Terres de l’Ebre.

Les nostres vinyes son dins de la regió de la Reserva de la Biosfera de les Terres de l’Ebre i per consciència però també pel fet de formar-ne part estem compromesos a utilizar mètodes alternatius a la lluita química per al control de plagues, al manteniment i  la recuperació de varietats tradicionals com la garnatxa blanca i a col·laborar activament en la detecció, eradicació i control de plagues. Des de Cellers Tarroné també vam assumir el compromís general de treballar per les millores ambientals i socials des de la vinya i el desenvolupament local amb iniciatives de caire enoturístic, respectuoses amb el medi i l’entorn.

Els primers vins que van incloure el distintiu “Vins Ebrebiosfera” son la gamma Sisquera, els vins joves de vinyes de mitjana edat, i també el Sisquera Selecció. De fet, és la gamma de vins més identitària, que representa l’autenticitat i l’orgull de pertinença al poble. El nom del vi ja és una paraula pròpia del llenguatge oral de Batea – sisquera que… – que hem volgut preservar i homenatjar. Com el paisatge, el parlar terraltí també és la nostra identitat.