L’art de beure i llegir. I d’il·luminar el confinament

“Vull per als meus fills un món que aposti per la convivència, la diversitat, la pluralitat i el diàleg, sense que ningú hagi de donar explicacions pels seus cognoms o les seves creences”

Està clar que serà el d’avui serà un Sant Jordi estrany. Ens agradaria ser als carrers i a les places, remenar llibres, escollir-ne un, o dos o tres… conversant amb el nostre llibreter de referència i sentir les aromes de les roses que fa dies han esclatat. Però les circumstàncies no ens ho permetran. Viurem un Sant Jordi més introspectiu, però oberts a les xarxes, encomanant llibres per internet per quan es relaxin les mesures de confinament, però hi posarem llum, amb llibres i vins. Ja fa dies que som a casa i hem obert les finestres de la reflexió. Hem vist imatges de com la natura ha agraït que ens aturem. Ens dolen tantes vides perdudes, algunes de properes i estimades, i és la part més trista i dramàtica de la pandèmia, però hem de pensar en positiu i mirar de veure i entendre que podem viure d’una altra manera.

“Què hi fem, aquí?” Així comença el llibre de Míriam Hatibi “Mira’m als ulls”, publicat per l’editorial Rosa dels Vents. Ens va fascinar la seva lectura i per això us la recomanem. Escrit amb el cor i amb una veu pròpia, plena de dignitat i fortalesa, denunciant delicadament els prejudicis i la inconsciència amb què vivim, ens relacionem i ens comuniquem. Som a temps de pensar-hi, de corregir-ho, de canviar-ho. De prejutjar menys i d’entendre més. De respectar, tant les diferències que habiten el planeta, com les necessitats que té. És el moment d’escoltar tant el crit de la terra com de la humanitat.

Per beure com qui llegeix una novel·la” vam escriure amb el canvi d’imatge de les etiquetes de la gamma de vins Merian, vins que marquen el relleu d’una generació a una altra. Experiència apresa, llegada, integrada… Volem que cada glop de Merian sigui com sentir ressonar a dins nostre un fragment reflexiu i intens, ple de realisme, del llibre de Hatibi, un volum que lluita contra les desigualtats… Volem que cada glop de Merian us faci vibrar com els relats de “Finales que merecen una historia” d’Albert Espinosa, editat per Grijalbo, un llibre que ens endinsa en l’elogi de l’art de viure i de sentir. De positivar, d’acceptar, d’entendre, de superar-se.

“Me encantaría que estos relatos fueran terapéuticos y os ayudaran con alguna emoción estancada. Desearía que os sintierais acompañados, cuidados y queridos en cada página. Todos los personajes pertenecen a mi mundo. Son personas amarillas. AMAR Y YA. Y es que el secreto de este mundo es amar. Y todos estos personajes desean hacerlo. Algunos lo logran y otros no”

Estimar. Potser és la paraula que ens cal aquest Sant Jordi més que mai. Estimar el lloc on som, que és casa. Estimar les persones que l’habiten, amb qui la compartim. Estimar els llibres, que ens fan créixer. Estimar els vins, que ens alimenten i que ens abriguen en moments de desconsol i de buidor. Estimar la terra que ens ho dona tot i que, aquests dies, i amb totes les precaucions que calen, seguim cuidant i cultivant. Per seguir creant noves anyades de Merian, el caràcter i la força del terrer, l’empelt a la Terra Alta, la força i determinació dels qui ens han precedit i el coratge nostre de perseverar i millorar.

Que aquest Sant Jordi ens faci més lliures, més fortes, més valentes, més tolerants i ens prepari per viure nous escenaris, però sempre amb llibres i vins bons.

www.cellerstarrone.com

La imatge de la portada és de Núria Martí.