Notícies

Sa, saludable i saborós

Bledes, carxofes, api, carabassa, coliflor, endívies, espàrrecs, espinacs, pèsols, faves, enciams, porros, naps, cols… L’abril és un mes verd. Amb la primavera esclaten les flors blanques i rosades dels arbres fruiters. Verdeja la vinya i també els camps de cultiu. Aquests dies ens hem entretingut a fotografiar els aliments que hi ha vora dels ceps, a Batea, per recordar la importància de consumir fruites i hortalisses però també i sobretot de proximitat. I qualitat, per suposat.

A propòsit de les imatges, hem descobert el web Soy de Temporada creada per la periodista belga Flora Fosset, que recomana els aliments que cal consumir cada mes de l’any. Se’n recullen més de 57, de productes. I la iniciativa compta amb el suport de 22 experts.

A l’abril hi hem trobat tots els productes que hem mencionat a l’inici i alguns més, els que surten del calendari d’hivern i els que entren amb el bon temps. Ens sembla important que hi hagi iniciatives com aquesta que posin en valor la salut i el medi ambient. I que tinguin també en compte la butxaca. “A més a més de reduir les emissions de CO2 i defensar la sostenibilitat de la terra, consumeixes productes que han estat collits al seu punt òptim de maduració a un preu just, afavorint l’economia social”, expliquen a Soy de Temporada. El web l’hem descobert a través d’un article que li dedica El Comidista i que ens fa reflexionar al voltant de la importància de comprar productes sans, saludables i saborosos: 

En nuestra compra nos va la vida -tenemos que alimentarnos-, pero también el sabor. Porque, aunque algunos digan lo contrario, la fruta y verdura de temporada sí se nota en el paladar. Los cítricos, por ejemplo, que llegan a nuestros lineales procedentes de otros países, se recolectaron unos 40 días antes; es decir, con poco índice de maduración. “Mientras que nuestros productos están recolectados en su punto óptimo”, zanja este agricultor.

Sí que es verdad que también compramos productos dentro de la Unión Europea -como manzanas a Italia o patatas a Francia-, y que estamos, en fin, en un mundo globalizado y esto no nos pilla por sorpresa, pero, ¿de verdad es necesario traer fruta congelada desde tan lejos cuando tenemos aquí otra recién recolectada? Por no hablar de la cruel paradoja de que países con problemas de malnutrición -como, precisamente, tiene Senegal– estén, sin embargo, produciendo alimentos para saciar los caprichos atemporales del primer mundo. Y esto, además, con una huella ecológica tremenda.

Està clar que els aliments que consumim diuen molt de nosaltres, del model de vida que tenim i del món que volem. Està a les nostres mans enriquir les economies rurals i locals, fer costat als pagesos i productors del territori i assegurar l’equilibri del planeta i la seva sostenibilitat. El que us venim a dir amb aquest text és que és a les vostres mans canviar les coses. Cuidar-vos i cuidar el planeta. Perquè som el que mengem i ens definim amb els nostres gestos.

Volíem recomanar-vos alguna recepta amb productes de temporada, els de l’abril, els de l’hort, però hem preferit bussejar per la xarxa i trobar-ne una de més bona. Fa uns dies, la Nani Nolla compartia una entrada al seu bloc, amb un escrit molt valuós de Natza Ferré, a propòsits dels espinacs. Entreu al seu bloc i llegiu-la. Nosaltres només hi afegirem que a banda del vi que la Nani proposa, que ens agrada molt i és del celler Vall Llach de la DOQ Priorat, també hi aniria bé el nostre Merian 100% garnatxa blanca o el Merian rosat, elaborat amb garnatxa negra. Un nou vi ecològic que hem estrenat aquesta anyada.

Merian. Representa el caràcter i la força del terrer. Un homenatge a Mercè i Antonio que han regalat la tradició i el saber fer als nous responsables del celler.

Tots dos son vins de Cellers Tarroné francs, frescos, subtils i tanmateix profunds, que acompanyaran molt bé els espinacs amb panses i pinyons i el bacallà dessalat, amb cigronets petits que ha cuinat la Nani. Proveu-ho i ja ens direu.