Notícies

La (vi)da al camp

D’imatges impressionants en tenim tot l’any a la vinya. Nosaltres les podem gaudir a diari perquè les treballem i perquè les visitem sovint, per respirar-les, també. Però vam pensar que seria interessant recollir en un vídeo tots els moments decisius de l’any a les vinyes de Cellers Tarroné per mostrar-vos-els també a vosaltres, que ens beveu. I així veient el paisatge els entendreu més.

Al vídeo que ha elaborat Sergi Castillo hi veureu el pas de les estacions, el canvi de cromatisme a les vinyes, intuireu el fred i la calor, descobrireu marietes tombant per la vinya, moments màgics com el plor del cep i paisatges espectaculars quan comença la brotació i les roselles inunden de vermell els camps. També observareu fenòmens meteorològics que sovintegen a la Terra Alta, com les boires i les gelades a primera hora del matí, i d’altres de més esporàdics, com les nevades que, quan ens arriben, ens regalen un mantell blanc i tot sovint anyades molt bones.

“A la primavera tot reneix. És el moment més màgic de l’any, els rovells ja han esclatat i ja comença a predominar el color verd dels brots tendres. A mesura que van creixent les sarments es porta a terme una altra pràctica molt important per a la sanitat i la qualitat del raïm, es tracta de l’esbandida o la poda (la poda en verd). Es busca l’equilibri entre la vegetació i el fruit, s’eliminen fulles i brots a criteri del responsable de la poda”. Llegeix més

Les feines al camp son moltes. L’inici de l’any coincideix pràcticament sempre amb el temps de poda. Eliminant sarments, definim la propera campanya però també estem cuidant la salut i la vida del cep. És un moment decisiu. Després del plor de la vinya i quan la saba comença a circular de nou per la planta, arriben els primers brots verds. I tot seguit la foliació, la formació de fulles de la planta. Per això, poques setmanes després ens dediquem a birbar, així en diem a la Terra Alta a la poda en verd. Deixem només els brots que son necessaris al costat del borró i n’afavorim el seu creixement.

Birbar és una feina de viticultura dura i molt decisiva per determinar la vegetació que volem tenir al cep i per tant el vigor i la quantitat de raïm que tindrem per la verema. A més a més de birbar, observem molt què passa a la vinya, per evitar qualsevol malaltia i assegurar la sanitat de la planta. Llegeix més

Després de birbar, arriba la floració (com es veu en aquesta darrera imatge). I després la fecundació, el verolat, la maduració i la verema. Episodis que podreu veure al vídeo i que anirem explicant així que passin a les nostres vinyes. Que treballem en ecològic i manualment. Que cuidem perquè son l’origen de l’ampolla de vi que després vosaltres compartiu a taula.